Ondernemers zijn gebaat bij optimisme. We komen het zelf niet tekort, maar als de economie een paar jaar stevig tegen zit en het faillissementen regent zijn we blij met de opleving van de conjunctuur. Het is wel zaak om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van de kansen die de nieuwe situatie biedt. Want doen wat je vòòr de crisis deed is geen optie meer. Het biedt kansen om je positie op bestaande markten te verbeteren en nieuwe markten aan te boren. Iedereen roept het, dus het gaat gebeuren: In 2016 gaat je bedrijf weer groeien!

De beste weg uit de crisis is autonome groei. Het zorgt op korte termijn voor een boost in je omzet en zorgt voor een betere rentabiliteit op middellange termijn. De ondernemer die met gelijkblijvende kosten in staat is zijn omzet te verhogen ziet het rendement van zijn onderneming in rap tempo verbeteren. Een paar slimme, korte ingrepen in je bedrijf, samengevoegd met een duidelijke focus op de omzet bij bestaande en nieuwe klanten, helpt daar bij. Het zet je organisatie op scherp en motiveert je medewerkers om net ff dat stapje meer te zetten dat nodig is om een leuk bedrijf neer te zetten.

De meeste succesvolle groeiondernemingen worden geleid door ervaren ondernemers. Daar ligt dus een kans voor bedrijven die zich al hebben bewezen. Bedrijven die de hoge zee van de Europese economie hebben bevaren en ondanks de hypotheekcrisis en de bankencrisis en de koperscrisis nog steeds bestaan zijn het levende bewijs van goed ondernemerschap. Het zijn kwaliteiten die ondernemingen door het eerste kantelpunt heen helpen en de onderneming klaar maken voor verdere ontwikkeling.

TIP: Wie gebruik maakt van zijn ervaring en deze spiegelt met een goede analyse maakt de beste kans om succesvol door te groeien. Maakjebedrijfmeerwaard.nl biedt een aantal GRATIS tools die helpen te bepalen waar je staat en waar de verbeterpunten van je organisatie liggen. Maak eens een winst-en-waardescan om te zien waar je onderneming staat of schrijf je in voor één van de ronde tafels waar je, onder begeleiding van één van onze consultants, samen met collega-ondernemers over de uitdagingen van groei praat.