Samenwerkende companen

Samenwerkende ondernemers staan voor een ingewikkelde opgave, die regelmatig na korte of lange tijd mislukt. Je zou verwachten dat dat komt door een verschil in inzicht over de bedrijfsvoering. Dat is jammer genoeg niet zo; meestal eindigt een relatie in emotie en onbegrip. Het leidt een enkele keer tot nieuwe organisaties, (Retailers Aldi en Lidl zijn eigendom van twee broers, die na een knallende ruzie nog steeds de wereld willen bewijzen dat de één het beter weet dan de ander en voor beiden met eclatant succes) maar meestal eindigt het in scherven. Hoe dat nu te voorkomen?

Samenwerking vraagt inspanning

Samenwerken vraagt een goed vooronderzoek naar de drijfveren en gedragingen van beide ondernemers.  Ze moeten zich ervan bewust zijn dat het gedrag van de ander op zijn best te begrijpen is, en niet te veranderen. Je investeert dus, naast de zakelijke componenten, in begrip voor elkaars persoonlijkheid.  Er is zelfs een bonus: als je het goed doet helpt samenwerken je je eigen gedrag te herkennen naast het gedrag van de ander.

Benoem de verschillen

De beste raad bij samenwerken is om die verschillen te benoemen. Je moet duidelijk zijn over de verwachting die je van de ander hebt. Voorbeeld: Als jouw toekomstige compaan liever andere dingen doet dan werken lijkt me dat een eigenschap die de samenwerking frustreert. Het is goed dat op voorhand te onderkennen en je af te vragen of je daar mee door wilt. Maar als je compagnon vaak primair reageert kan je dat best neutraliseren door dat te begrijpen en gepast terug te reageren. Het hoeft niet te frustreren. Dat is een bewuste keuze, die de samenwerking vergemakkelijkt.

Ondernemers zijn eigenheimers

Elke ondernemer is voor zichzelf begonnen omdat hij het beter wist dan een ander. Die eigenschap leidt ertoe dat je vaker vanuit je eigen visie redeneert en tegenstand ervaart als vervelend gedrag. Om samen te werken moet je wat ruimte creëren voor die ander, die hetzelfde vindt. Tel tot tien en realiseer je dat je te maken hebt met een partner die een waardevolle mening heeft. Dan komt het met die samenwerking tussen die, op andere punten verschillende, types wel goed.